Składniki:
0,5 kg naturalnego miodu,
1kg maki krupczatki,
4 jaja ,
250 g masła,
250 g cukru,
1 plaska łyżka stołowa sody oczyszczonej,
2 kopiaste łyżki dobrego kakao,
przyprawa do pierników.
Cukier / najlepiej drobny/ dokładnie wymieszać z kakao. Zagotować w rondelku miód z cukrem ciągle mieszając. Zagotowaną masę zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać masło i przyprawę do pierników aż do uzyskania jednolitej masy. Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną i wyrabiając ciasto drewniana łyżką stopniowo dodawać po jednym jaju. Wyrobione ciasto posypać cienka warstwą mąki i odłożyć w chłodne miejsce do następnego dnia. Ciasto z powodzeniem może być przechowywane w lodówce przez okres 2-3 tygodni
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na dość cienkie placki, z których wykrawamy dowolnego kształtu pierniczki. Układamy na blasze i pieczemy ok.10 min w temp. 160 stopni, najlepiej w piekarniku z termoobiegiem.
Zamiast gotowej przyprawy piernikowej samodzielnie sporządzonej mieszanki:
10 g cynamonu i po 10g zmielonych goździków i anyżu gwiaździstego. Aromat takiej mieszanki jest niepowtarzalny .