Składniki:
 0,5 kg naturalnego miodu,
1kg maki krupczatki,
4 jaja ,
250 g masła,
250 g cukru,
1 plaska łyżka stołowa sody oczyszczonej,
2 kopiaste łyżki dobrego kakao,
przyprawa do pierników.
Cukier / najlepiej drobny/ dokładnie wymieszać z kakao. Zagotować w rondelku miód z cukrem ciągle mieszając. Zagotowaną masę zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać  masło i przyprawę do pierników  aż do uzyskania jednolitej masy. Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną i wyrabiając ciasto drewniana łyżką stopniowo dodawać po jednym jaju. Wyrobione ciasto posypać cienka warstwą mąki  i odłożyć  w chłodne miejsce do następnego dnia. Ciasto  z powodzeniem może być przechowywane w lodówce przez okres 2-3 tygodni

 Tak przygotowane ciasto  rozwałkowujemy na stolnicy  na dość cienkie placki,  z których   wykrawamy dowolnego kształtu pierniczki. Układamy na blasze i pieczemy   ok.10 min w temp. 160 stopni, najlepiej w piekarniku z termoobiegiem.
Zamiast gotowej przyprawy piernikowej  samodzielnie sporządzonej  mieszanki: 
10 g cynamonu i po 10g zmielonych goździków i anyżu gwiaździstego. Aromat takiej mieszanki jest niepowtarzalny .

Dodaj komentarz