Zastosowanie wybranych gatunków miodów

Miód rzepakowy
Jest najbogatszy w aminokwasy i najłatwiej przyswajalny. Stosuje się go w leczeniu chorób serca, miażdżycy, chorobach dróg żółciowych i dolegliwościach żołądkowych.

Miód mniszkowy
Stosowany w leczeniu wątroby, zapobiega powstawaniu kamieni w drogach żółciowych, zalecany również w chorobach serca.

Miód akacjowy
Stosuje się w leczeniu nadkwasoty żołądka oraz zaburzeń przewodu pokarmowego. Zawiera dużo fruktozy. Odpowiedni dla diabetyków oraz osób ze schorzeniami nerek i przewodu moczowego.

Miód lipowy
Stosuje się przy przeziębieniach, anginie, zapaleniu zatok i oskrzeli, chorobach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych i nerwicach.

Miód wielokwiatowy
Na jego walory lecznicze ma wpływ duże bogactwo i różnorodność roślin miododajnych, z których pszczoły zbierają nektar. Nieodzowny do codziennego spożycia. Stosowany przy leczeniu chorób serca, układu trawiennego oraz uczuleń pyłkowych.

Miód gryczany
Jest zasobny w biopierwiastki. Nieodzowny dla osób anemicznych, dla rekonwalescentów po operacjach i w różnego rodzaju nerwicach. Zalecany również przy schorzeniach na tle miażdżycowym.

Miód wrzosowy
Stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego, w schorzeniach prostaty, nerek i pęcherza moczowego. Jest to miód bardzo aromatyczny, trudny do uzyskania i osiągający najwyższe ceny.wy, wielokwiatowy, gryczany, wrzosowy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s