Ciasto ma wiele zalet i warto poświęcić temu pokarmowi kilka zdań. Do jego przygotowania bierze się:

  • świeże drożdże piekarnicze
  • cukier puder,

mieszając je w stosunku 1:10.

Do przygotowania mieszanki konieczny jest pojemnik odpowiedni do potrzeb. Drożdże rozdrabniamy, rozcierając je w dłoniach i wkruszamy do cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, powtarzając procedurę co pół godziny, do momentu utworzenia się jednolitej mokrej masy. Drożdże dobrej jakości po połączeniu z cukrem natychmiast zaczynają namnażać się, co jest widoczne. Wtedy bowiem tworzą z cukrem mokrą gęstą masę. Gotowy pokarm można przygotować w nadmiarze, a nadwyżki należy szczelnie zapakować np. w plastikowe wiadra. Zapasy pokarmu dobrze przechowuje się w chłodzie. Drożdże w tak dużej koncentracji cukru bez dostępu wody nie powodują fermentacji i stanowią bogate źródło witamin z grupy B. Podkarmianie takim pokarmem nie wymaga szczelnych podkarmiaczek, a pszczoły pobierają zadany pokarm powoli. Na wybranie porcji 4 kg ciasta, potrzebowały w pełni sezonu w zależności od siły nawet dwóch tygodni.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s