HYZOP LEKARSKI – WIELOLETNIA

Termin siewu: IV-VI
Sadzenie na miejsce stałe: VIII-IX
Kwitnienie: VII-VIII
Termin zbioru: początek IV

Rekomendowany rozstaw: 30×30 cm

Hyzop lekarski jest półkrzewem, które to zalicza się do rodziny jasnotowatych. Dotarł do nas z obszaru śródziemnomorskiego, gdzie dorasta nawet do 1 metra wysokości. W naszych warunkach jego rozmiary są znacznie mniejsze – około 40 cm.
Hyzop lekarski charakteryzuje się wzniesionymi łodygami, które są rozgałęzione i mocno ulistnione. Liście są zaostrzone. Mają podwinięte brzegi. Są koloru jasnozielonego. Kwiaty pojawiają się w kątach liści. W zależności od odmiany mogą mieć różne koloru – od białego, przez różowy, po fioletowy. Ponieważ pojedyncze okazy są niewielkie występują zebrane w kłosy.
Hyzop lekarski ładnie prezentuje się ogrodzie, szczególnie w czasie kwitnienia. Jego kwiaty nadają się do cięcia. Prócz aspektu dekoracyjnego zasługują na uwagę także ze względu na specyficzny zapach. Sama roślina charakteryzuje się także balsamicznym aromatem oraz cierpko-gorzkim smakiem. Hyzop lekarski najlepiej rośnie w glebie żyznej, bogatej w próchnicę i wapń, przepuszczalnej. Lubi stanowiska jasne, słoneczne. Niestety nie jest on całkowicie mrozoodporny, co oznacza, ze wymaga okrycia na zimę.
Co więcej co 3-4 lata należy dokonać jego podziału w celu odmłodzenia rośliny. Zabieg ten służy przedłużeniu jej żywotności, obfitszemu kwitnieniu. Jednocześnie można rozmnożyć roślinę. Podział jest bowiem metodą niezawodną. Lepszą niż wysiew nasion wprost do gruntu, czy ukorzenienie sadzonek pobieranych latem.
Hyzop lekarski rzadko atakowany jest przez szkodniki oraz choroby. Ma zastosowanie nie tylko jako dekoracja w ogrodzie, ale i w medycynie (zaburzenia trawienia, przy zapaleniach dróg moczowych, nadmiernym poceniu, bólach menstruacyjnych), czy kuchni (jako przyprawa do zup, pasztetów, mięs, surówek, serów, sałatek, ryb, jajecznicy itp.).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s