Podstawą do rozwoju rodzin jest zapewnienie stałego dopływu pyłku, cukrów i wody. Pyłek najlepiej poddawać osobno, o konsystencji przypominającej pieżgę. Skład taki uzyskuje się mieszając:

  • 0,5kg suszonego pyłku
  • z 0,2-0,25l syropu 1:1

Mieszaninę pozostawiamy na noc. Garść uzyskanej „papki” umieszczamy nad gniazdem przylepiając do pajączka w powałce. Ponieważ pyłek w takiej formie właściwościami przypomina plastelinę nie ma obawy, że będzie spadał na dennicę po ogrzaniu. Pokarm białkowy uzupełniamy każdorazowo po jego zużyciu przez pszczoły. Cukry i wodę dostarczamy do rodziny w syropie w stosunku 1:1. Syrop poddajemy codziennie, w słoiczkach z otworkami fi: 0,2mm w zakrętce, poprzez otwór na pajączek w ilości 0,25l, starając się aby był on letni. Generalnie nie poleca się pobudzania cukrem nieprzetworzonym. Najlepszy jest naturalny inwert uzyskany poprzez odwirowanie zapasów z wycofanych ramek lub też gotowy inwert dostępny w sprzedaży. Pamiętać należy iż aby uzyskać syrop w stosunku 1:1 na bazie odwirowanych zapasów należy ich wymieszać nieco więcej niż by to miało miejsce w przypadku cukru w kryształkach. Nieodzowna jest również kontrola czy matka ma wystarczającą ilość miejsca dla czerwienia. Jeśli jest taka konieczność i rodzina jest wystarczająco silna poszerzamy gniazdo wstawiając ramkę suszu (najlepiej po odwirowanym pokarmie) między ostatnią ramkę z czerwię a ramkę z zapasami. Kiedy rodzina nie kwalifikuje się jeszcze do poszerzenia, zastępujemy ramkę z pokarmem obok czerwiu ramką suszu (najlepiej po odwirowanym pokarmie).
Poddawanie syropu należy natychmiast przerwać jeśli temperatura w dzień spada poniżej 5“C lub przez kilka dni zawiera się w przedziale 5-8”C. Wystąpienie pożytku (np: wierzba Iwa) jest również sygnałem aby wprowadzić przerwę w podkarmianiu do jego zakończenia lub załamania pogody. Ostateczny termin zakończenia pobudzania zależy od lokalnych uwarunkowań pożytkowych jednak nie powinien trwać dłużej niż do momentu zakwitnięcia czereśni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s