Miód rzepakowy charakteryzuje się:

  1. ostrym zapachem (kwitnącego rzepaku),
  2.  bardzo jasnym kolorem, w stanie płynnym jest to odcień słomkowy, a po skrystalizowaniu staje się kremowy                                                             – i taki właśnie spotykamy najczęściej w sklepach (dzieje się tak ze względu na dużą zawartość w nim glukozy – nawet już po dwóch, trzech dniach od wybrania z ula, a czasami nawet jeszcze w nim). Warto kupować go w maju lub czerwcu, kiedy to zostaje wydobywany z uli. Po krystalizacji zachowuje swoje dobre cechy, jednak przy próbie podgrzewania może dojść do ich całkowitego zlikwidowania. Warto spożywać więc produkt nawet w formie nie płynnej. Nie jest on twardy jak kamień, idealnie można go rozsmarowywać na świeżym pieczywie i dodawać z powodzeniem do napojów. W tej formie zachowa najlepsze właściwości zdrowotne: przy schorzeniach trzustki, wątroby czy też nerek. Wpływa również pozytywnie na obniżenie ciśnienia oraz serce (działanie przeciwmiażdżycowe). Po dużym wysiłku fizycznym/umysłowym lub w osłabieniu pochorobowym już łyżeczka miodu rzepakowego postawi nas na nogi dzięki dużej zawartości glukozy. Pomaga również na zapalenie górnych dróg oddechowych czy też w sytuacjach stresowych wywołuje działanie uspokajające oraz pobudza układ immunologiczny do lepszego funkcjonowania.

Miód rzepakowy, aby zobaczyć jego pozytywne działanie nie koniecznie wymaga to jego spożywania. Znane są jego równie szerokie zastosowania w chorobach skórnych. Przy zastosowaniu odpowiednich maseczek, okładów i parówek możemy przyśpieszać gojenie się ran, zmniejszanie blizn, chronić przed zakażeniem. Również znane jest jego szerokie zastosowanie podczas leczenia poparzeń. Zapobiega powstawaniu pęcherzy skórnych i wszystkimi infekcjami jakie się z tym mogą wiązać. Przyspiesza proces rekonstrukcji tkanek skórnych, a co za tym idzie szybciej goją się rany.
Bardziej przyziemnym i codziennym powodem stosowania miodu rzepakowego może być nawet zwykłe przeziębienie. Podczas leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli czy też płuc. Prowadzi do osłabienia lub zaniku kaszlu, udrażnia nos, koi podrażnione gardło.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s