Nostrzyk to roślina dwuletnia lub jednoroczna z rodziny bobowatych (Fabaceae). Na stanowiskach naturalnych w Polsce można spotkać 8 gatunków nostrzyka, z których najważniejsze są nostrzyk biały i nostrzyk lekarski).

Nostrzyk biały (Melilotus Alba Medik, syn. M.albus Medik))

Dorasta do 2 m wysokości. Liście trójlistkowe, o brzegach nie regularnie ząbkowanych. Kwiaty drobne, białe zebrane w dość luźne, wydłużone grona.

Kwitnie od końca czerwca do początku sierpnia (jednoroczny od połowy lipca do września).

Należy do najlepszych roślin miododajnych w naszym klimacie. Wydajność do 680 kg/ha (w pierwszym roku 200 kg).

Nostrzyk udaje się na wszystkich glebach odkwaszonych, a na piaszczystych i żwirowatych daje największy plon zielonej masy ze wszystkich roślin motylkowatych (jest doskonały na zielony nawóz).
Tam, gdzie uprawia się go po raz pierwszy dobrze byłoby rozrzucić trochę ziemi z miejsc, gdzie rósł poprzednio (zwłaszcza na glebach piaszczystych). W ten sposób wprowadzamy do gleby azotowe bakterie korzeniowe, z którymi ta roślina współżyje.
Można go wsiewać w oziminy (jak koniczynę czerwoną), można jak wyżej, a można też w czystym siewie i wówczas zużywa się 18-25 kg/ha nasion. Najlepiej jest siew wykonać wczesną wiosną.

Nostrzyk lekarski (Melilotus officinalis (L.) Lam.)

Syn. nostrzyk żółty

Dorasta do 100 cm. Osiąga wydajność miodowa nieco mniejszą od nostrzyka białego.

Zawiera więcej gorzkiej substancji – kumaryny. Zwierzęta jedzą go mniej chętnie i dlatego można go rozmnażać na różnych nieużytkach, bez obawy, że zostanie tam wypasiony.

 

Nektarowanie nostrzyków zależne jest od wilgotności powietrza i gleby, natężenia światła oraz temperatury. Pszczoły najchętniej oblatują nostrzyk w południe i pod wieczór, słabiej rano.

Duże uprawy nostrzyka mogą dać obfity zbiór miodu towarowego. Jest on jasny, po skrystalizowaniu biały, o aromacie przypominającym wanilię.

Miód zbierany z nostrzyku zaliczany jest do najlepszych, jest jasny, po skrystalizowaniu biały lub lekko żółty i odznacza się aromatem przypominającym wanilię. Niewielka jego domieszka do innych miodów polepsza ich smak i aromat.

Nostrzyk biały jednoroczny (polska odmiana „GOH-180”).
Należy go wysiewać jak najwcześniej wiosną do gleby uprawionej, jak pod zboża jare. Nie znosi gleb kwaśnych i zagłuszania przez chwasty. Do obsiania 1 ha pola potrzeba około 15 (20) kg nasion wytartych ze strąków lub 20 (25) kg nasion w strąkach. Rozstawa rzędów może wynosić 30-40 cm.Nostrzyk kwitnie od końca lipca do początków września dostarczając pszczołom dobrego pożytku nektarowego i pyłkowego.

Advertisements

About lsajdak

Pszczelarsto to moja pasja

Możliwość komentowania jest wyłączona.