Choć ciężkie reakcje anafilaktyczne nie zdarzają się często, to jednak, kiedy wystąpią już ich objawy, nie ma czasu do stracenia. Wstrząs anafilaktyczny jest bowiem stanem bezpośredniego zagrożenia życia, który nieleczony prowadzi niechybnie do śmierci. Wśród głównych przyczyn choroby wymienia się uczulenie na leki, pokarmy i jady owadów. Lekiem ratującym życie jest adrenalina. Czytaj więcej

Co to jest anafilaksja? Ile osób jest zagrożonych?

Statystyki dla Polski w tym względzie jak zwykle kuleją, szacuje się jednak, że częstość reakcji anafilaktycznych w populacji ogólnej oscyluje w granicach kilku przypadków na 100 000/rok, co w skali naszego kraju przekłada się na nawet kilka tysięcy osób rocznie z zagrażającymi życiu powikłaniami. W około 2-3% przypadków wstrząs kończy się śmiertelnie. Wiadomo, że większym ryzykiem obciążone są osoby będące atopikami, którzy mają wrodzoną skłonność do produkcji przeciwciał IgE w odpowiedzi na kontakt z substancjami uczulającymi (alergenami).

Do niedawana określenie „reakcja anafilaktyczna” czy też inaczej „anafilaksja” ograniczało się do schorzeń z natury alergicznych. Jest to nagła, uogólniona, szybko postępująca, zagrażająca życiu reakcja, która pojawia się po narażeniu na czynnik lub substancję uczulającą. Według tej definicji reakcja anafilaktyczna jest pewnym bardzo nasilonym odczynem uczuleniowym. Wiadomo, że u osób uczulonych w momencie pierwszego kontaktu z alergenem (substancją uczulającą) wytwarzane są przeciwciała klasy IgE skierowane przeciwko danej substancji. Raz wytworzone przeciwciała przytwierdzają się za pomocą specjalnych receptorów na powierzchni komórek układu odpornościowego (bazofilów i mastocytów) krążących we krwi i zasiedlających różne tkanki organizmu. W przypadku ponownego kontaktu z alergenem jest on wychwytywany przez skierowane przeciwko niemu przeciwciała IgE. Połączenie alergenu z przeciwciałem zakotwiczonym na powierzchni bazofila lub mastocyta (komórki tucznej) powoduje aktywację komórki, która wyrzuca ze swojego wnętrzanagromadzone w nim różnego rodzaju substancje chemiczne (m.in. histaminę, tryptazę), które to zapoczątkowują całą kaskadę zdarzeń prowadzących do rozwoju reakcji alergicznej i wystąpienia objawów uczulenia. Objawy te mogą być bardzo różne, a ich nasilenie łagodne i tylko miejscowe lub – jak ma to miejsce w reakcji anafilaktycznej – objawy mogą dotyczyć całego organizmu i różnych życiowo ważnych narządów wewnętrznych (serca i układu krążenia oraz płuc).

Ostatnio wskutek trwającej debaty naukowców definicja anafilaksji została także poszerzona o reakcje, w których nie biorą udziału przeciwciała IgE. Wiadomo bowiem, że istnieją także inne, dotychczas nie w pełni poznane, mechanizmy prowadzące do aktywacji komórek tucznych. Niektóre leki powodują bezpośrednie uwalnianie substancji chemicznych zawartych w komórkach tucznych (takie działanie mogą wykazać leki opioidowe, leki anestezjologiczne), inne (tak jak radiologiczne środki kontrastowe) działają na drodze złożonych mechanizmów, których dotąd nie udało się w pełni opisać. W kategorii „ciekawostki” wśród innych czynników, które bardzo rzadko są przyczyną reakcji anafilaktycznych, warto wymienić wysiłek fizyczny, alkohol, sierść konia czy też spermę partnera seksualnego.

Reklamy

About lsajdak

Pszczelarsto to moja pasja

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s