Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia) należy do najbardziej miododajnych roślin występujących w Polsce i ze względu na dość powszechne występowanie może zapewnić bardzo obfity wziątek.
“Jednak podczas wiosennych przymrozków pąki kwiatowe często przemarzają i wówczas akacja nie kwitnie w ogóle; jest więc pożytkiem zawodnym. W okresie kwitnienia wymaga ona odpowiedniego mikroklimatu”.*)
W dni ciepłe nektar jest łatwo dostępny dla pszczół. Łatwiej wtedy jest pszczole odgiąć żagielek kwiatu, żeby wcisnąć się do wewnątrz. Loty pszczół stają się bardzo intensywne, a pszczoły zlatują ciężko z odwłokami pełnymi nektaru. Wieczorem kwitnące drzewa wydają bardzo intensywny i miły zapach, który rozchodzi się po całej okolicy.
Przy sprzyjającej pogodzie, gdy w okolicy występują większe skupiska robinii dzienny przybytek w ulu może wynieść nawet 7 kg.

Kwitnienie robinii przepada na przełom maja i czerwca i trwa około 10 dni. Często jest ono przerywane przez burzę, która niszczy kwiaty. Bywa, że przy niskiej temperaturze pięknie kwitnące drzewa nie są odwiedzane przez pszczoły, gdyż kwiaty nie są dla nich dostępne.

Robinia lepka Robinia lepka (Robinia viscosa) – drzewo niższe od robinii akacjowej, młode pędy ciemnowiśniowe. Często powtarza kwietnienie w sierpniu. Nektaruje bardzo obficie (wg badań dr Zbigniewa kotowskiego z Zakładu Zapylanie Roślin ISK jeden kwiat robinii lepkiej wydziela prawie dwa razy tyle cukrów co kwiat robinii akacjowej **).

Przy korzystnych warunkach pogodowych pszczoła dla zapełnienia wola odwiedza zaledwie kilkanaście kwiatków robinii. Kwiatek żyje 4-5 dni, przy czym przez pszczoły odwiedzane są dopiero kwiaty 2-3 dniowe – wtedy nektar staje się łatwiej dostępny.

Miód akacjowy pomaga w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, przy nadkwasocie żołądka oraz w schorzeniach przewodu moczowego i nerek.
Jest jasny i długo nie krystalizuje. Zawiera, w porównaniu do innych gatunków miodu dużo większą ilość sacharozy (nawet do 13%).

Advertisements

About lsajdak

Pszczelarsto to moja pasja

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s