Inne nazwy: sylfia.
Bylina pochodząca z północnoamerykańskiej prerii. W Polsce uprawiana od niedawna. Dorasta do 2,5 m wysokości.
Kwiaty dostarczają pyłku i nektaru. Rożnik zaczyna kwitnąć pod koniec czerwca i kwitnie aż do października. Rośliny są bardzo chętnie oblatywane przez pszczoły. Wydajność miodowa wynosi około 550 kg/ha, a pyłkowa 200-300 kg/ha.
Ze względu na dużą produkcję biomasy rożnik przerośnięty może być wykorzystywany jako roślina energetyczna. Wartość opałowa biomasy 11000 kJ/kg i jest znacznie wyższa od wierzby energetycznej.
Nasiona rożnika są przysmakiem sikorek, które doskonale się czują wśród wysokich i grubych pędów.

Rożnik przerośnięty
Wygląd – Trochę podobny do topinamboru. Niezbyt liczne kwiaty. 2.5 metra wysokości, kwitnie od lipca do mrozu.
Trwała roślina dwuliścienna pochodząca z centralnych regionów Ameryki Północnej. Posiada niewielkie wymagania glebowe, może być polecana jako roślina pionierska przy rekultywacji terenów zdegradowanych. Pędy sylfii osiągają wysokość do 2,5 m. Plantacje energetyczne należy zakładać późną jesienią (X-XI). Rozmnażanie następuje za pomocą nasion. Po upływie 3-4 lat z plantacji można uzyskać około 100 t biomasy z ha. Sylfia stanowi jednocześnie cenną roślinę miododajną, leczniczą oraz pastewną.
Występowanie – obszar północnoamerykańskiej prerii, do Europy sprowadzony.
Zastosowanie – Pomocny jest w chorobach wątroby i śledziony oraz przy wrzodach żołądka i urazach zewnętrznych. Badania przeprowadzone nad aktywnością biologiczną ekstraktów otrzymanych z tej rośliny wykazały ich działanie regenerujące w procesie gojenia się ran poparzeniowych. Stwierdzono także działanie przeciwcholesterolowe. Ostatnio również potwierdzono przeciwgrzybicze właściwości glikozydów triterpenowych wyizolowanych z liści rożnika

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s