Gryka jest bardzo cenną rośliną uprawianą ze względu na jej szerokie zastosowanie w żywieniu człowieka.
Białko gryki pod względem wartości odżywczej i strawności jest cenniejsze od białka zbóż i zbliżone do białka roślin strączkowych. Tłuszcze zawarte w nasionach gryki są stosunkowo odporne na utlenianie i dlatego kaszę gryczaną można długo przechowywać bez utraty jej wartości odżywczych.
Grykę uprawia się głównie na ziarno, które przerabiane jest na kaszę lub mąkę. Plewy i słoma gryczana jak również otręby są doskonałą paszą.
Gryka jest również rośliną miododajną, obcopylną i zwykle procent zapylonych kwiatów limituje wysokość plonów. Rozpiętość plonowania jest ogromna w zależności od ilości zapylonych kwiatów i może wahać się od 1,5 t/ha przy 25-30% zapylonych kwiatów do 5-6 t/ha przy 60 %. Potencjał plonowania gryki jest więc ogromny.
Ogromne znaczenie ma przebieg pogody w okresie kwitnienia gryki. Zbyt wysokie temperatury i susze w czasie kwitnienia powodują zamieranie zawiązków kwiatów i nasion.
Jest jednak kilka sposobów zwiększenia ilości zapylonych roślin. Jednym z nich jest siew gryki w dwóch terminach odległych o 8-10 dni. W pierwszym terminie siejemy grykę w rozstawie co 50-60 cm, a w drugim podobnie w wolne miejsca. Starsze rośliny lepiej zapylają młodsze przez co wydatnie zwiększa się wydajność. W USA stosując sztuczne zapylanie uzyskuje się plony rzędu 10 t/ha. Dowodzi to, że uprawa gryki może być w pełni opłacalna.
Gleby:
Pod uprawę gryki należy przeznaczyć gleby kompleksów: żytniego dobrego, żytniego słabego, zbożowego górskiego i owsiano-ziemniaczano-górskiego.

Przedplon:
Najlepszymi przedplonami dla gryki są: ziemniak, burak i rośliny strączkowe. Możliwa jest również uprawa po zbożach.

Uprawa roli pod grykę zawsze powinna kończyć się orką przedzimową. Zawsze też lepiej jest wysiać nawozy fosforowe i potasowe jesienią. Na glebach o wysokiej i bardzo wysokiej zawartości fosforu i potasu nawożenia tymi składnikami można nie stosować. Na glebach o średniej zawartości należy zastosować: 30 kg P2O5 i 40 kg K2O na 1 hektar. Na glebach ubogich w te składniki podane dawki należy zwiększyć dwukrotnie.
UWAGA ! Gryka ma bardzo dużą zdolność wykorzystywania składników pokarmowych z gleby !

Nawożenie azotowe ograniczyć do 30-40 kg/ha wysiane w jednej dawce po siewie lub po wschodach i tylko na stanowiskach bardzo ubogich w azot należy zwiększyć dawkę azotu do 50-60 kg/ha dzieląc na dwie dawki: 30 kg po siewie lub przed siewem, 20-30 kg, gdy gryka uzyska wysokość 15-20 cm do początku kwitnienia.
Gryka jest rośliną późnego siewu i jest wrażliwa zarówno na herbicydy, jak i mechaniczne zabiegi zwalczania chwastów. Z tego powodu w celu odchwaszczenia i starannego przygotowania gleby zaleca się zastosowanie pełnego zespołu wiosennych zabiegów uprawowych.

Siew:
Optymalny termin siewu gryki przypada w okresie 15-25 maja. Grykę wysiewa się w ilości 3 mln ziarn na 1 ha – przy MTZ 25 g, czystości 95 % i zdolności kiełkowania 95 – 96 %.
Norma: ok. 75 kg/ha, w rzędach o rozstawie 15-25 cm. Głębokość umieszczenia ziarna powinna wynosić 3 – 4 cm.

UWAGA ! W przypadku opóźnienia wschodów i pojawienia się zachwaszczenia zwłaszcza chwastami dwuliściennymi można zastosować Chwastox w dawce 2-3 l/ha lub jednego z totalnych środków np. Reglone lub Roundup pod warunkiem, że nasiona gryki zostały umieszczone równomiernie na głębokości 3-4 cm i są przed wschodami (tzw. daszkowaniem).

Oprysku należy dokonać bezwzględnie przed wschodami gryki !

Zbiór:
Znacznie lepsze efekty (równomierne dojrzewanie, celniejsze nasiona) uzyskuje się przy zbiorze jednoetapowym kombajnem po uprzednio wykonanej desykacji niż metodami tradycyjnymi zbioru i suszenia gryki w kopkach. Do desykacji proponuje się zastosowanie Harvade w dawce 1,5-2 l/ha, gdy 60-70 % nasion gryki jest barwy brunatnej. Po 17-21 dniach od desykacji można przystąpić do zbioru kombajnem. Grykę ciąć na wysokości 30-45 cm, ponieważ rośliny zachowują świeżość i powoduje to dużą wilgotność ziarna. Należy przy tym zwrócić uwagę na wysokość umiejscowienia najniższych ziarniaków (najcelniejsze ziarno), aby uniknąć większych strat plonu. Mimo to gryka i tak wymaga natychmiastowego dosuszenia do wilgotności min. 15 %.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s