Propolis

Maść propolisową ze świeżego produktu

70g wazeliny i 15g rozdrobnionego propolisu wymieszać w naczyniu wstawionym do gorącej wody, przetrzeć przez sitko lub gazę, ostudzić.

Maść propolisowa – robiona na gorąco (podane przez prof. Jasińskiego)

Na 100 cm 3 oliwy z oliwek – czubata łyżka stołowa suchego propolisu. Olej nalewamy do naczynia które można grzać, podgrzewamy do temperatury takiej, aż pojawia sie dymek nad olejem, w tym momencie wrzucamy propolis – robi sie piana. Po wrzuceniu po 40 s. do 1 min. zdejmujemy z ognia, przez gazę przelewamy cały roztwór do żaroodpornego naczynia. Następnie studzimy w temp pokojowej, potem może być trzymane w lodówce.

Tworzy sie substancja o konsystencji wazeliny. Świetnie nadaje się nawet do stosowania wewnętrznego, np. jako emulsja

Maść na nagniotki(dr E. Kałużny)

Włożyć do emaliowanego kubka 50g kitu pszczelego, 20g wosku i sok z 1 cytryny, ucierając na ciepłej blasze tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Stosować: Cienką warstwę maści na kawałku płótna przykłada się codziennie na nagniotek do czasu, aż zbieleje. Po wymoczeniu, można nagniotek wyjąć razem „z korzeniem”.

EEP – Etanolowy Ekstrakt Propolisu

Propolis należy rozpuścić w 70% (lub 76% – wg różnych autorów) etanolu, biorąc 1 część surowca do 10 części alkoholu. (Aby otrzymać np. 500ml 70% etanolu można zmieszać 350ml spirytusu i 150ml przegotowanej wody).

Rozdrobniony propolis należy mieszać co jakiś czas, przez 2 tygodnie. Następnie odstawić do wyklarowania. Ściągnięty z nad osadu ekstrakt można trzymać przez 6 miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Mleko propolisowe

Do litra przegotowanego mleka dodać 50g rozdrobnionego propolisu, wymieszać, przecedzić przez gazę. Po ostudzeniu zebrać wierzchnią warstwę wosku. Przechowywać w lodówce.

Masło propolisowe

Do 0,5 kg rozpuszczonego masła dodać 75g rozdrobnionego propolisu. Następnie wymieszać i przetrzeć przez sitko / gazę.
Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s